SVET OKO NAS

                                             gocav0000@gmail.com

Luk obavezno prepržiti na ringli: Bistra vojvođanka supa bez koje nema pravog nedeljnog ručka

Domaća supa je deo tradicije, neizostavna za nedeljni ručak i puna kolagena.

Svaka domaćica ima svoj recept a mi vam danas predstavljavamo kako se pravi prava vojvođanska supa po receptu jedne Vojvođanke.

Pileće meso – sitnež (krilca, vrat, leđa, džigerica, želudac, nogice…)
300 gr junetine (ribić)
3 šargarepe
2 peršuna
2 paštrnaka
1 celer
1 luk
malo peršunovog, celerovog lišća, sveže paprike, vegete, soli
1 list kelja (nije obavezan, samo ako ga imate)
2l vode
začini

Povrće očistiti, luk preseći na pola i prepržiti na ringli (obavezno staviti na alu foliju, da ne isprljate šporet), celer preseći na pola, a peršun i paštrnak zaseći (da lepše mirišu).

Sve sastojke staviti u veći lonac, sem šargarepe!

Dodajte meso i nalijte vodom, začinite. Poklopite i kuvaje – u početku na jačoj vatri a kad proključa smanjite.
Kad proključa, pojaviće se pena na površini, obavezno je skinite! Kuvatjte na blagoj vatri oko jedan i po sat a onda dodajtei šargarepu i kuvajte još pola sata.

Da bi supa bila prava domaća, umesto domaćih rezanaca ili griz knedli, možete napraviti taranu (od 3 kašike brašna i jednog žumanceta umesiti čvrsto testo )
Posle dva sata kuvanja, cela kuhinja miriše a supa je sigurno gotova.

Procedite je i vratite na šporet pa kada ponovo proključa, dodajte taranu (direktno u supu, narendati pomoću ribeža – rende) i odmah isključiti ringlu.

Izvor: Opanak

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *